Bőr tisztítása házilag – tippek és praktikák a bőtermékekhez

Bőrtermékek

Általában a legtöbben saját maguk próbálják megoldani a Bőr tisztítása házilag, amivel nincs is sincs semmi gond, viszont néhány szabályt fontos betartani. Bőr tisztítása házilag
Az első és legfontosabb, hogy mindig végezzen próbát egy nem látható kis részen, várjon a száradásig, ha ez jól sült el, csak akkor folytassa a műveletet.  A port gyakran törölje le, akkor is, ha nincs látható szennyeződés rajta, majd csak ezután következhet az anyag kondicionálása, amit, ha nem is gyakran, de rendszeresen el kell végezni.

Olyan tippeket mutatunk most tehát, (Bőr tisztítása házilag) amelyeket fedett vagy fedetlen valódi bőrből készült  termékeknél alkalmazhat, de velúrra és nubukra ezek a technikák nem alkalmasak!

Ecetes vízzel:

Az ecet köztudottan természetes fertőtlenítő és szagtalanító hatással bír. Langyos vízbe keverjen el pár csepp ecetet (vagy citromlevet), majd egy alaposan kicsavart szivaccsal óvatosan dörzsölje át a felszínen lévő szennyeződéseket és foltokat, végül törölje szárazra.

Tisztítása Szódabikarbónával:

A felület letakarítását elvégezheti szódabikarbónával is, alaposan, de kíméletesen tisztít, hasonlóan az ecethez. Langyos vízben oldjon fel egy kevés port, a kíméletes súrolás után törölje szárazra.

Szappanos vízzel:

A szappannal nagyon óvatosan kell bánni, semmiképp sem szabad nekiesni habos szappanozással, hiszen lerontja a bőr lélegzőképességét. Csak nagyon enyhe szappanos, mosószeres vagy esetleg samponos vízben nedvesítse be a rongyot. Egy liter szappanos vízhez kevert egy evőkanálnyi szalmiákszesszel fokozható a tisztítóhatás.

Törlőkendővel:

A por letörlését egy mikró szálas száraz törlőkendővel, puha ronggyal vagy nedves törlőkendővel is elvégezheti, akár heti 2-3 alkalommal is. Ezzel is elősegítve az anyag klasszikus, elegáns patinájának kialakulását.

Karbantartás házi olajokkal:

Talán nem tudta, de az olívaolajat a száraz, repedt bőr puhítására is használhatja házilag. – Itt a legfontosabb szabály, hogy a kondicionáló olajokat csakis a teljesen tiszta anyagra vigyük fel. – A ricinusolaj pedig hatásos impregnáló, azaz víztaszítószer.
A kiszáradt bőr puhításában azonban az abszolút favorit a hidratáló és mélyen tápláló méhviasz, amely egyenesen Kánaán az anyag számára, újjávarázsolja azt. Érdemes tehát otthon tartani ebből a csodaszerből egy tégellyel.

Bőrkondicionálás speciális bőrápoló termékekkel:

A házilag alkalmazott, jól működő megoldások mellett azonban szeretnénk eligazítást nyújtani a bőr hosszútávú megóvására kifejlesztett professzionális tisztítószerek világában is. Terméket mindig aszerint válasszon, hogy milyen bőrtípuson, milyen állagú táplálót szeretne használni: a tisztító folyadékok mellett habok, balzsamok, krémek, gélek, olajok, és zsírok közül választhat a boltok polcain.

Érdemes 100 %-ban természetes viaszt, szilikonmentes és színtelen készítményeket használni, amit bármilyen színű bőrön alkalmazhat.

A szilikonos ápolók eltömítik a pórusokat és megakadályozzák a természetes bőrlégzést, ezért az önfényezős szilikonos ápolók használata nem ajánlott.

A mélyen tápláló méhviasz tartalmú készítmények kíméletesen gondozzák a kirepedezett és megkeményedett marhabőrt is, amely a kezelés hatására egyre ellenállóbb és puhább lesz. A víz - és portaszító védelem mellett kedvencei visszakapják régi fényüket is. Cipője, öve, táskája meghálálja a törődést, hosszan megőrzi eredeti állapotukat, sokáig szépek maradnak, ápolt hatást kölcsönöznek.

Tiltólista:

A bőr ugyan ellenálló és strapabíró, de csak a használatból eredő természetes megpróbáltatások ellen, a helytelenül végzett karbantartással azonban végzetes és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk.

Szigorúan tilos tehát a bőrt:

  • Bő vízzel mosni, áztatni, mosógépbe tenni, mert megszívja magát nedvességgel és száradás után megkeményedik.
  • Durva sörtéjű kefével (körömkefével) sikálni, dörzsölni, mert a felszínét károsítja, felsértheti vele.
  • Erős vagy klóros vegyszerrel takarítani, mert roncsolja a szakítószilárdságot és fakítja a színt.
  • Extrém hőnek kitenni: tűző napon, fűtőtesten vagy hajszárítóval történő szárítás esetén kiszárad, kireped, tapintása érdessé válik. A vasalás-gőzölés pedig tökéletesen tönkreteszi.
  • Fagypont alatt tartani: télen ne tárolja a garázsban vagy a hideg autóban bőrcikkeit. Nyirkos, párás helyen megszívja magát nedvességgel és bedohosodik.

Vélemény, hozzászólás?