Mutasd a kendőd, megmondom ki vagy! -Kék-

Eszedbe jutott már, hogy vajon a kedvenc színű kendődben miért érzed magad vidámabbnak, pikánsan sikkesnek vagy egyszerűen csak magabiztosabbnak?Kendő Szalon
Az egyéniségedhez leginkább illő színárnyalatú kendőben sokkal inkább önmagad lehetsz, hiszen a színek szimbolikus jelentése személyiségedet türközi. Csodálatra méltó, ahogy a színek képesek hatást gyakorolni hangulatunkra, kedélyállapotunkra és egyszersmind üzeneteket hordoznak rólunk.

Egy csipetnyi színpszichológiai kutatás után összeszedtük a színekhez kapcsolható személyiségjellemzőket és néhány érdekességet. Érdemes beleolvasni és megtalálni a magunk típusát, játékos és elgondolkodtató utazás vár ránk.

A kék színű kendőt kedvelő hölgyek megbízható és stabil emberek. Nagyon jó barátok, mert alapvetően független szelleműek és bizalomra méltók. Nem szeretnek feszültséget kelteni maguk körül, figyelnek a környezetükben élők igényeire. Tervező alkatok, fontos számukra, hogy ismerjék a mozgásterüket, a hirtelen változásokat nem kedvelik. A türkizkék hölgyek nyugodtak és kiegyensúlyozottnak tűnnek a kívülállók számára, ugyanakkor belül rendkívül kreatív álmodozók, tekintetüket a jövőre szegezik. Erős céltudatuk és kitartásuk lehetővé teszi számukra, hogy kitűzött céljaikért erőfeszítéseket tegyenek. Jó vezetői képességgel rendelkeznek, képesek felvállalni a felelősséget és hosszú távon elköteleződni egy közös cél érdekében. Stabilitásuknak köszönhetően sokan támaszkodnak rájuk, érezve belső tartásukat és erejüket.

A színekkel kapcsolatos kutatások egyértelműen megállapították, hogy a kék szín áll az első helyen a kedvenc színeink között. Legtöbbünknek közel áll a szívéhez és ízlésvilágához a kék legtöbb árnyalata. Vajon miért?
A kék szín, mint a határtalan égbolt, a végtelennek tűnő óceán, valamint a távoli hegyláncok színe a megfoghatatlan nyugalom hatását kelti. Gondoljunk csak bele, hogy amikor a természetben sétálva feltekintünk az égre, érezve annak csendes nyugalmát, vagy tengerparton ülve hallgatjuk morajló zúgását – mintha kicsit megállna körülöttünk az idő. Ilyenkor kilépünk a zajos életünk rohanó forgatagából és kapunk egy falatnyi békét és megnyugvást a minket körbeölelő természettől.
Az ég, mint a transzcendencia és a szellemiség birodalma megnyugtató elmélkedésre inspirál mindnyájunkat. Emberöltőkön keresztül az ég mitologikus lakói az égiek, az istenek, mind emberfeletti hatalommal és nyugodt felülemelkedettséggel tekintettek a földön dúló szenvedélyekre. A régi korok emberei szemében a titokzatos, elérhetetlen kékség a szellemi erők, ősök, istenek tartózkodási helye volt. A kék színhez ezért társíthatjuk a vallási érzéseket, és a világon mindenütt megtalálhatók vallási képeken. A tenger titokzatossága és mélysége ugyanakkor a lelki tartalmaink misztikus, feltáratlan területeit is jelképezik.
A nappali ég kékje nyugalmat és elmélkedést sugall, míg az éj sötét, indigó kékje a kifürkészhetetlen titkok alámerülésébe kalauzol bennünket. A fényes nappal látható azúr kék szín férfias princípium, míg az éjszaka sötétkékje feminin jellegű szimbolikus tartalmakat hordoz.

A kék szín, a vallási és történelmi vonatkozásokban is leginkább az isteni erők, valamint a tiszta szellemi és éteri tartalmak megtestesítője volt. Poszeidón, a görögök tenger istene, kék hajúként jelenik meg a homéroszi leírásokban. A keresztény szimbolikában Szűz Mária színe a kék, mely a mennyei királyné tisztaságára és kegyelmére utal. Később a romantika korában már az emberi eszmények és vágyak megtestesítőjeként bukkan fel, mint a „kék madár”.

A víz kékje a megtisztító, frissítő, tápláló és átalakító hatása miatt az újjászületés lehetőségét hordozza magában. A vízbe merítés a keresztelő szertartásokban a szimbolikus halálra és újjászületésre emlékeztet. A kék szín a tiszta szándék színe, a görögök kékre festik az ajtófélfáikat, hogy így tartsák távol az ártó szellemeket a házuktól.

 Dorothy Blue Drop

Fiziológiai kutatások szerint a különböző színű fények más-más hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A kék hullámhosszok a torokra és a pajzsmirigyműködésre hatnak hűsítő és nyugtató hatást gyakorolva, e mellett csökkentik a vérnyomást. A sötétkék csökkenti a fájdalom érzetet. A kékes-zöld fény lassítja a szívverést, segít csökkenteni a fertőzéseket, nyugtatja az idegeket, és az immunrendszer működését stimulálja. Az indigókék a bőrproblémákra hat jótékonyan és lázas állapotokban nyújt segítséget.
Divatszakértők az állásinterjúkhoz férfiak számára kék nyakkendő viselését javasolják, mert megbízhatóságot sugall.
A kék szín jelentése a modern szimbolikában: bizalom, megbízhatóság, spiritualitás, tisztaság, hűség, nyugalom, biztonság, melankólia, férfiasság, technológia, hűvösség

 Clarissa Green

A spektrum összes színe közül a kéknek speciális étvágycsökkentő hatása van. A fogyókúra programok is gyakran javasolják, hogy tegyük az ételeinket kék színű tányérba, amitől garantáltan csökken számunkra a vonzereje. Még ennél is hatékonyabb, ha a hűtőszekrénybe kék színű izzót helyezünk, az ott megvilágított ételek látványára szinte eltűnik az éhségérzetünk. Szélsőséges étvágycsökkentő tippek között szerepel, hogy próbáljuk meg ételszínezékkel kékre festeni bizonyos ennivalóinkat. Dramatikus hatást lehet elérni továbbá, ha az étkező megvilágításában kék fényt használunk.
Vajon milyen biológiai és kulturális gyökerei vannak a kék szín drasztikus étvágyűző hatásának?

Általában elmondható, hogy kék színű étel a természetben csak ritkán fordul elő. Nincsenek leveles kék zöldségek, nincs kék színű hús. Eltekintve néhány kék bogyós gyümölcstől és kékes-lilás paradicsomtól a föld távoli helyein, a kék elenyésző mennyiségben fordul elő, mint természetes ételszín. Következésképpen nem rendelkezünk automatikus éhségérzettel a kék szín látványától. Továbbá alaptermészetünk velejárója, hogy elkerüljük a mérgező ételeket. Millió évvel ezelőtt, amikor a legkorábbi elődeink ennivalót kerestek maguknak a kék a lila és a fekete szín figyelmeztető jele volt a halálosan mérgező ételeknek.
Szoros összefüggés van a színek és a különböző ételek vonzereje között.

Cmutasd_a_kendod_keksak az étel látványa képes idegsejti reakciót előidézni bizonyos agyi központban hypothalamusban. Ezért soha sem nélkülözhető faktor az étel vonzerejében annak látványa. Az emberi szem az első terület, amit meg kell győzni, mielőtt az étel megkóstolásra kerül. Ez azt is jelenti, hogy néhány étel nem csak a rossz íze, vagy kellemetlen szaga miatt válik sikertelenné, sokkal inkább az első látványra nem kedvez az emberi szemnek. A színek jelentős és univerzális hatása miatt nehezen válik piacképessé egy kékre festett étel – habár manapság a gyermekek cukorkáiban és kedvenc fagylaltjaikban igen elterjedtté vált a kék szín.

Szerző: Mildner Katalin

 

Vélemény, hozzászólás?