Dresszkód… Mit jelent a meghívón a Casuál vagy a Business attire?

A dresszkód még a középkorban alakult ki…

 A dresszkód még a középkorban alakult ki, azzal a céllal, hogy az európai nemesség megkülönböztesse magát a többi társadalmi osztálytól.

Ma már az is előfordulhat, hogy a cégek mellett a vendéglátó- és szórakozóhelyek is elvárásokat támasztanak vendégeikkel szemben. Leggyakrabban persze a vállalatok követelnek meg bizonyos típusú öltözködést alkalmazottaiktól, akiknek sokszor szigorú utasításoknak kell eleget tenniük. A német GQ magazin leírásain keresztül megtudhatjuk, mit érdemes viselnünk egy hivatalos esti bálon és mit vehetünk fel egy délutáni esküvői fogadásra.

Dresszkód: Frakk (White Tie)Dresszkód: Frakk (White Tie)

A frakk számít a férfiak legelegánsabb viseletének. Alapvetően abban tér el a szmokingtól, hogy a frakk összes kiegészítője – mint például a mellény, a csokornyakkendő, a kesztyű – fehér színű. Kivétel természetesen a cipő, ez csak fekete lehet. A merészek akár egy fekete cilinderrel is feldobhatják megjelenésüket. Alkalmakat tekintve állami fogadás, bál vagy saját esküvőnk lehet optimális esemény e ruhadarabok viseléséhez. A világtörténelem leghíresebb frakkviselője minden bizonnyal Fred Astaire, akinek eleganciáját és lazaságát még senkinek nem sikerült túlszárnyalnia a témában. Bár tagadhatatlanul emlékezetes Marlene Dietrich frakkja is, egészen más okokból.
Hölgyek húzhatnak egy elegáns, hosszú estélyit finom anyagú stólával vagy kiskabáttal.

© www.allaboutadammenswear.com

Dresszkód: Szmoking (Black Tie)

Dresszkód: Szmoking (Black Tie)

A szmoking egy Angliából származó ruhadarab, amit az emberek már az 1800-as évek vége óta hordanak. Az előkelő férfiak vacsora után elvonultak dohányozni, ekkor a kényelmetlen frakkot lecserélték egy könnyedebb kabátra, a szmokingra. A klasszikus szmokingot keményített gallérú, fehér szmokinginggel illik viselni, amelyhez fekete vagy valamilyen sötét színű csokornyakkendő a legideálisabb, persze mellény is húzható az öltözékhez. A feketén kívül választható sötétkék vagy más sötét árnyalatú modell is. Az összeállításhoz fűzős, sötét színű lakk vagy bőrcipő ajánlott. Szmokingot viselhetünk esküvői vacsorához, operába menet, bálokba vagy színházba is.
Érdekesség, hogy mára már a nők ruhatárában is megjelent és fontos darabbá vált, különösen a feketétől eltérő színekben. Kedvelt többek között a pink, a lila és a zöld modell.

© www.aarontesfai.com
Dresszkód: Cut (zsakett) Dresszkód: Cut (zsakett)

Csíkos nadrág, szürke mellény, galléros ing és ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking ing illik hozzá. A zsakett szürkén kívül színes változatokban is jelen van és nyugodtan hordható például szürke cilinderrel. Amerikában és Angliában a cut a vőlegény és a férfi vendégek hivatalos esküvői ruházata, de itthon is egyre népszerűbb. Tökéletes viselet esküvőn kívül a kiemelten hivatalos fogadásokon is. Az elől rövid, hátul hosszú ruha tulajdonképpen a nappali események frakk viselete egészen délután 16-17 óráig.
A nők ilyen alkalmakkor selyemkosztümöt vagy koktélruhát húzhatnak.

© www.miamitux.com

Dresszkód: Business attireDresszkód: Business attire

Valamilyen sötét, egyszínű, színvonalas anyagból készült öltöny, gyapjú vagy lenvászon, mellénnyel, inggel és nyakkendővel, fényes bőrcipővel. Az öltöny színe lehet sötétszürke, sötétbarna vagy egyszerű fekete, hajszálcsíkos mintával díszítve.
A „Business” szó finom utalás arra, hogy a nő legyen elegáns, de kerülje a kivágott fazont, a mély dekoltázst. A hölgyek ilyen alkalmakkor hordhatnak kosztümöt, illetve nadrágkosztümöt sötétszürke, sötétbarna, sötétkék színekben is, világosabb színű inggel kombinálva. Fontos hivatalos eseményeken, rendezvényeken illik ezt az öltözetet hordani.

© Zegna

Dresszkód: Semi-FormalDresszkód: Business attire

Hazánkban a Semi-Formal arany középút a Business öltözet és a Black Tie között, tehát a férfiaknak nem szükséges a szmoking, mindössze az öltöny, a hölgyek esetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

A legjobb azonban ilyen esetben is a klasszikus fekete ruha.

© artofmanliness.com


CasualCasual

A teljesen hétköznapi viseletet jelenti. Ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viselünk, az alapvető öltözködési illemtant szem előtt tartva.

A farmer, a rövidnadrág és a melegítő azonban természetesen ilyenkor sem megengedhető. Egy esetleg világosabb nadrág, ing, kardigán megfelelő lehet, rövidujjú és szandál nem javasolt, de papucscipő zokni nélkül belefér.

© Burberry