Textilipari és -divat szakkifejezések

Textilipari szakkifejezések

Összeállításunkban megismerkedhet a divat-, és a textilipar világában használatos, gyakran idegen eredetű szakkifejezésekkel, szlengekkel.

Acid-Washed
Az acid-washed stílusú farmereket és ingeket erős kontraszt jellemzi. Ezt a hatást a denim klórral kezelt habkővel történő mosásával érik el.

Allover
Olyan minta, amely az anyag vagy az öltözék teljes felületén eloszlik.

Alpaka
A dél-amerikai Andokban élő tevefajta, az alpaka finom, puha, fényes szőre.

Amaretta
Könnyen kezelhető, puha velúrbőr utánzat szálflízből mikroszál alapon. Finom mosása lehetséges.

Animal prints
Állatbőr és állatszőrme által inspirált nyomatok. Általában a jól bevált mintákhoz nyúlnak, mint a leopárd, a kígyóbőr, a zebra és a tigrisbőr.

Ankle-boots
Bokáig érő kiscsizma (angolul ankle = boka), a pömpsz és a csizma keveréke. Szoknyához és szűk nadrághoz ideális viselet.

Antifit
(angol anti = ellen, to fit = passzolni) Nadrágforma, melynek úgy kell kinéznie, mintha nem illeszkedne az alakra, vagy el lenne szabva. A nadrágszárak elfordulhatnak, és túl bővek lehetnek, az ülep túl alacsony lehet.

Antik bőr
Vastag bőr hangsúlyos barkákkal, mely a régi, középkori bőrtípusokat imitálja. Az antik bőrt általában kétszínűre készítik a használt hatás erősítése érdekében.

Babydoll
A-vonalú felsőrész, mellmagasságtól bő, szellős eséssel, gyakran puffos ujjal. Aktuálisan rövid ruhaként is viselik, gyakran leggings-el kombinálva. Az ötvenes években hálóingként fejlődött ki, nevét a Baby Doll című filmről kapta.

Badges
Rávarrt címerek vagy emblémák, amelyek sokszor egyesületi szimbólumokhoz hasonlítanak.

Baggy nadrág

Nagyon bő, lépésbőségnél mély nadrág nagy farzsebekkel. A csípőn hordják. Tipikus gördeszkás, görkoris nadrág.

Baggy pants
Bő, zsákszerű, buggyos nadrág, amelyet öv nélkül, általában jóval csípő alatt hordanak. A kilencvenes években, a hip-hop térhódításával jött divatba.

Balconet melltartó
Fél- és háromnegyed kosaras melltartó, gyakran csipkedíszítéssel, vállpánt nélkül, vagy keskeny, levehető pánttal. Ez a melltartótípus optikailag megemeli a mellet.

Ballerinas/balerinacipő
Lapos, nagy kivágású női cipő, bokaszalaggal vagy anélkül.

Bandeau ruha
Vállpánt és váll nélküli ruha, melynek felsőrészét egyedül egy széles szalag (fr. „bandeau“) tart. A sima vagy ráncolt szalag mell alá ér, és a jobb tartás érdekében sokszor elasztikus fonallal szövik vagy azt varrnak rá.

Bleached denim
Erőteljesen mosott farmeranyag, amely olyan, mintha a nap teljesen kiszívta volna.

Brief
Csípőn nyugvó, rövidített szárral készülő, retro férfinadrág. Ilyen modelleket elsősorban nemzetközi divatházaknál találhatunk.

Brogues
Klasszikus bőr férficipő perforált mintázattal. A semi-brogue orr része egyenes, a full-brogue orr része szárnyas rajzolatú.

Buffies
Az anyagba dolgozott mozgásránc, pl. a térdnél vagy az ülepnél, leggyakrabban denim nadrágokon, melyek ezáltal viseltesnek tűnnek.

Camouflage (francia, álcázás):
Katonai álcázó mintázat zöld-olíva-barna színben. Cargo nadrágokon vagy parkákon látható a leggyakrabban.

Canvas  Vászon (angol).
Strapabíró, durva, vászonkötésű szövet elsősorban pamutból vagy pamut/len keverékéből.

Capri-nadrág
Háromnegyedes hosszúságú, szűk nadrág, oldalt rövid sliccel. Az eredetét az előző század ötvenes éveibe vezetik vissza.

Car coat
Sportos, 95-105 cm hosszú kabát, hátközépen vagy oldalt átlapolt hasítékokkal. A hasítékok eredetileg a kényelmet szolgálták autóvezetés közben.

Ceruzaszoknya
Szűk, térdig érő szoknya, amelynek vonala egyenes vagy az alja felé szűkül.

Chanel stílus
Coco Chanel (1883–1971) francia divattervezőnő stílusában készült ruházat, amelynek gyakori jellemzői a fekete-fehér kontrasztok és a befogott szélek. Jellegzetesek a tweed kosztümök, a nagyméretű láncok és a revers nélküli blézerek.

Denevérujj
A vállnál rendkívül bő, csukló felé összeszűkülő felsőrész, enyhén vamp stílusban. A szabás kiválóan alkalmas az erős felkar elrejtésére.

Denim
Strapabíró pamutanyag sávolykötésben elsősorban a jeanswear számára. A láncfonal kék vagy egyéb színű, a vetülék fehér. Ezáltal a színoldal kék vagy egyéb színű, a fonákoldal pedig majdnem fehér.

Deréköv
Derékon hordott, általában széles, divatos öv, amely hangsúlyozza a derekat. Inkább dekoratív, mint funkcionális szerepet játszik.

Desert boots:
Bokáig érő, gyakran velúrbőr fűzős cipő, redőzött talppal. Valódi klasszikus, amelyet 60 évvel ezelőtt a brit Nathan Clark talált fel. Először a Kairóban állomásozó brit katonatisztek szabadidő-viselete volt. A katonai ruházathoz, a military stílushoz ez illik a legjobban.

Destressed look     (angol, fesztelen):
Lezser megjelenés, pl. bő póló és farmer laza vagy boyfriend fazonban.

Destroyed jeans (angol, lepusztult farmer):
Mosott denimből készített nadrág, amelyen elvarratlan szélek, hasadások, kopott felületek vannak. Viseltes hatást kelt.

Easy care
Jelentése könnyen kezelhető. Az ilyen ruhadarab legtöbbször mosható is, és könnyen vasalható.

Easy wear
Laza, de nem hanyag öltözködési stílus. A ruhadarabok dizájnja könnyen érthető és egyszerűen kombinálható. Az anyagok könnyűek, általában lezser szabásúak. Lezsertől a sportosig terjed.

Effektfonal
Nem egységes kinézetű fonal, speciális effektekkel (csomócskák, perzselés, noppok).

Egg shape
Tojásalak (angol). Nevezik O-vonalnak vagy O-fazonnak is. Jelenleg ruháknál, kabátoknál és szoknyáknál alkalmazzák.

Elasztán
A poliuretánból készült rugalmas szálak összefoglaló neve. Szövetekben és kötött kelmékben alkalmazzák, ezáltal azok jobb formavisszanyerő képességet és kevésbé gyűrődő tulajdonságot kapnak. Az elasztánt önmagában soha nem, csak más anyagokkal kombinálva alkalmazzák. Az elasztánnal készülő kelméket sztreccsanyagoknak nevezik.

Eldolgozás
A kifejezés alatt a gallér és a mandzsetta belső oldalának kidolgozását értik. Készülhet különféle szalagokból, zsinórokból, csipkéből, hímzésekből, lehet flitteres vagy tollas. A ruházat dekoratív eldolgozása a barokk korban nagyon kedvelt volt, nemcsak a varratokon elhelyezett paszományok, hanem a sűrűn felvarrt gombsorok is ide tartoztak.

Façonné
Mintázat-elnevezés a sávolykötésű szöveteken. Általában kicsi, geometrikus minta (pötty, rombusz vagy kocka).

Fade out
Fokozatosan halványodó, világosodó színárnyalat textíliákon.

Fair trade
A fair kereskedelem az előállítás első és általában legszegényebb láncszemét, a földművelőket támogatja. A pamut esetében ez azt jelenti, hogy a harmadik világban élő pamuttermelő parasztok az általuk megtermelt pamutért garantált minimumárat kapnak, amely jóval magasabb a világpiaci árnál.

Fake fur
Műszőrme (angol).  A szövött szőrme egyfajta műszőrme, általában vászon-, ritkábban sávolykötésben, ahol a szálakat magas száltakaróval (flór) szövik. Túlnyomórészt szintetikus szálakból készül, az alapszövet pamut, a valódi szőrme helyettesítésére használják.

Falbeln
Puha esésű, különböző szélességű anyagcsíkok szoknya díszítéséhez, amely lehet húzott, rakott és pliszírozott.

Fazon
Kabátok, zakók, blézerek nyak körüli hajtókája.

Galon
Selyembordűr a nadrágok oldalvarrásán.

Garment dyed
Készre varrt ruhadarab festése. Ellentéte a fabric dyed, amikor az anyagot feldolgozás előtt festik meg.

Garment washed
Készre varrt ruhadarabok mosása, aminek következtében szabálytalan színkép alakul ki.

Gehrock
Hosszú, szűk kabát revers-gallérral, szárnyrésszel és egyenes aljaszéllel, hátul gyakran keresztpánttal. Eredetileg ünnepnapi férfi „zakó” (rok) volt a XIX. század végén.

Gemoldet (moulded)
A fűződivatban elterjedt kifejezés a varrat nélkül formázott kosarakra. Ezek a modellek kötelezőek a szűk és átlátszó topok alá, mert nincsenek rajtuk kirajzolódó varrások.

Genre
A típus, minőség francia kifejezése. A divatban ez alatt a kollekciók árszint és célcsoport szerinti csoportokra való osztását értik.

Georgette
Ruha- és blúzalapanyagok összefoglaló elnevezése. A krepp szálaknak köszönhetően szemcsés tapintású anyag pamutból, gyapjúból, poliészterből vagy viszkózból van forgalomban.

Hajszálcsíkok
Hajszálvékony hosszanti irányú, tradicionálisan sötét alapon világosabb csíkok. A választékosan öltözködő férfiak öltönyeinek jellegzetes mintái, de a női felsőruházatban is gyakran használják. A krétacsíkozással ellentétben tisztán kirajzolódó, hosszanti csíkok jellemzik.

Halszálka
Anyagmintázat hosszanti csíkozással, amely a halszálka formájához hasonlít. A halszálka mintázat szőhető vagy nyomható. A kötési desszint a sávolykötésből fejlesztették ki váltakozó bordairánnyal. A francia kifejezés a chevrong (ejtsd sevron), az angol a heringbone (ejtsd heringbón).

Halszálka tweed
Tweed szövött halszálkamintával (alapja a sávolykötés).

Halterneck
A melltől a nyak körül vezetett nyakpánt topokon, melltartókon, blúzokon, ruhákon és a fürdőruha/stranddivatban.

Handmade optika
Kézzel készült (angol). Az anyagok és a kidolgozás a kézműves hagyomány szerint előállítottra emlékeztet.

Inbetween kabát
Könnyű kabát, amely utcai és szobai viseletként egyaránt használható.

Informális
Modern, lezserebb ruházati stílus.

Ing stílus
Blúzok, ruhák, kabátok stílusa, mely formájában és részleteiben a klasszikus és sportos férfiingre és ingblúzra orientálódik.

Ingkabát
Laza, gyakran béleletlen kabát inggallérral, néha rátett mellzsebekkel és vállrésszel.

Jabot (Zsabó)
Fodrokból vagy volantokból álló, finom alapanyagú dekoráció csipkével vagy csipkéből. A XVIII. században elsősorban az elegáns férfiruházatban használták, a XIX. század végétől vált a női ruhák és blúzok kedvelt díszítésévé.

Jackie-O kabát
Rövid, szögletes, elegáns női kabát, gyakran 3/4-es ujjal. Jackie Kennedy Onassis viselte ezeket kosztümhöz.

Jacquard
Szövési technika, amellyel különböző formájú, jól körülhatárolt minták képezhetők a textíliában. Joseph-Marie Jacquard francia szövőmester 1805-ben feltalált egy szerkezetet, amelynek segítségével a szövőgépen minden láncfonal külön vezérelhető, így sokféle méretű és jellegű mintázat alakítható ki, szinte tetszés szerinti, bonyolult mintázatok szőhetők a szövetbe.

Jeggings
A szó a jeans és a leggings szavakból tevődik össze. Szuperszűk, nagyon rugalmas denimeket értenek ez alatt derékrész nélkül, amelyek szorosan simulnak a testre.

Jersey
A kifejezést – pontatlanul – mindenféle kötöttárura alkalmazzák. Általában puha tapintású finomkötöttárut értenek alatta, amelyet felsőruházati alapanyagként (pl. sweatshirt és póló) alkalmaznak. Újdonság a dzsörzéből készülő blézer és a leggings.

Kaftán
Keleti eredetű, hosszú, elöl nyitott, köpenyszerű ruhadarab.

Kanga
Jellegzetes afrikai ruhadarab, mely egy körülbelül egy méter széles és 1,5 méter hosszú kelmenégyszögből áll. Átkötősen hordják, nyáron lehet szoknyaként, ruhaként vagy gyermekhordozásra használni.

Kapok
A kapok fa rostja, mely Ázsia trópusi éghajlatú területein él. Csak más szálakkal megfonva használható, és természetes szálként gyakran megtaláljuk a férfidivatban.

Kardigán
Gallér nélküli, gombos, kötött kabát vagy mellény; általában V-kivágással.

Kasmír
Finom, vastag alsószőrzet, amelyet a kasmírkecske évente egyszer vedlik le (súlya állatonként kb. 100 g). Értékes női és férfi kötöttáru készül belőle.

Kimono ujj
Egyenes, derékszögben bevarrt ujj, mely a denevérujjal ellentétben nem szűkül le a csuklóhoz. Szintén: kényelmes, mélyre szabott ujja, mely a derekat karcsúbbnak láttatja.

Kissing gombok
Férfizakó ujján lévő gombsor, ahol a gombok összeérnek, vagy átfedik egymást.

Koloniális stílus

Főbb darabjai az ingek, sortok, szoknyák és bermudanadrágok, amelyek szafari színekben (keki, zöld, krémfehér) lenből és pamutból készülnek.

Konstruálatlan
Blézerek és zakók, melyeket betétek és tömések nélkül alakítanak ki, és így könnyűek és légiesek maradnak. Ebben az összefüggésben pulóver-zakóról is beszélhetünk.

Kontrasztgallér
Az ing színétől eltérő színű inggallér. A klasszikus kombináció a fehér gallér a világoskék inghez.

Lakkbőr
Nagyon fényes, tükröződő felületű bőr. Előállításához finom, bőrt használnak, amelyet fóliával vagy speciális lakkal vonnak be.

Lambswool
Hathónapos bárányok puha, finom első növesztésű gyapja.

Lapos szövet
Sima, lapos, sportos kelmetípusok (például gabardin, puplin, vászon, chambray, twill).

Lasercut
Varratok nyitott széllel történő feldolgozása speciális lézer technikával, mely megakadályozza, hogy a varrat szélei kirojtosodjanak.

Latex
A natúrgumi előállításának nyersanyaga. A divatban a leggings alapanyaga.

Mikroszál
Műszálakból, mint a poliészter és a poliamid, képzett szálak vagy filamenek (végtelen szál), melyek finomabbak, mint a legfinomabb természetes selyemszálak.

Military look
Olyan stílus, amely terepszíneket és további, jellegzetesen katonás elemeket, pl. vállpatnit és fémgombokat alkalmaz a blúzokon, dzsekiken és kabátokon, vagy a bedolgozott hátsó rakáson. A fogalom olyan divatjelenséget jelöl, amely a civil és a katonai ruházatot kombinálja keki és bézs tónusokban.

Minimalizmus
A divatban a purizmushoz áll a legközelebb. Ennél a trendnél a szabásvonalak állnak előtérben. Lemondanak a dekorációról és a díszítésekről, gyakran használnak olyan értékes alapanyagokat, mint a selyem és a sifon.

Modál
Regenerált cellulóz szál (bükkfából) nagy szakítószilárdsággal. Gyakran más szálakkal keverékben dolgozzák fel.

Mokaszin
Lapos talpú cipő díszítő varratokkal. Mostanában gyakran hímzéssel dekorálják az etnó stílus jegyében.

Napóleon gallér
Magas, kihajtós gallér széles állórésszel. Példaképei a XVIII.-XIX. századi egyenruhák.

Nappabőr
A sima felületű bőrök összefoglaló neve.

Naturals
Természetes árnyalatok.

Negligé
Légies, gyakran átlátszó hálókabát, pongyola, amely illik a hálóruhához.

Nejlon
A poliamid egyik fajtájának elnevezése. Eredetileg az első poliamidszál márkaneve volt a DuPont-tól.

Op-art minta
Az optical art kifejezés rövidítése. Ez a művészeti irányzat a XX. század második felében terjedt el, a geometrikus, térhatású minták alkalmazása jellemezte. A divatban felhasznált op-art mintázatok a szöveteken vagy a kötött kelméken lehetnek nyomott minták, illetve kötöttárun lehetnek intarziák is.

Opulens
Pompázatos, túláradóan gazdag, bőséges.

Organic cotton
Ellenőrzötten biotermesztésű pamut, amelyet növényvédőszerek és műtrágya felhasználása nélkül termesztettek. A biopamut nagy része Törökországból, Indiából és Kínából származik. A világ összes pamuttermelésének kb. 1%-át teszi ki.

Origami részletek
Feltűnő, dekoratív elemek topokon és ruhákon, amelyeken az alapanyagot redőkbe rendezik. A japán papírművészetre, az origamira emlékeztetnek.

Ornamentális desszin
Az ornamentika a művészien összeválogatott díszítőelemeket jelenti, amelyek minden kultúrkörben (pl. távol-keleti, orientális) és stílusidőszakban (pl. antik, szecessziós stb.) megtalálhatók. Ezek a nyomott minták példaképei és inspriációs forrásai.

O-shape
Ballonformájú szabások. Jelenleg ruhák, szoknyák és kabátok esetében használják.

Pantolette
Az ujjakat és sarkat szabadon hagyó nyári cipő, általában merev talppal készül.

Pareo
Nagyméretű kendő, amelyet a csípő köré tekerve bikini vagy fürdőruha felett viselnek.

Parka
Sportos, hosszú dzseki vagy rövid kabát időjárásálló alapanyagból. A klasszikus parka jellemzői a bő zsebek a medencevonalban, zsinórbehúzás a derékrésznél és az aljaszélen, valamint a kapucni.

Partiell
Részben. A divatban olyan minták és effektek, amelyek csak a ruhadarab egy részét fedik vagy díszítik.

Paszpól
Keskeny, díszítő csíkok kontrasztos színekben és anyagokból a szélek befogására vagy a varratok hangsúlyozására.

Passzé
Rátét, amely kihangsúlyozza a ruhadarab egy bizonyos részét (pl. tűzés egy kabát hátán). Gyakran alkalmazzák tűzéssel és rátéttel.

Patchwork
Szövött és nyomott mintázatok, amelyek ránézésre különböző színű és mintájú kelmedarabokból összeállítottnak tűnnek (ahogy az eredeti patchwork, magyarul foltvarrás is készül).

Ripszkötés
Bordás szövet, például az ujja alján.

Rock stílus
A rockzene által befolyásolt stílus. Jellegzetessége a csőfarmer, a szegecsek, a mosott hatások, a fekete és a szürke szín, valamint rock nyomatok alkalmazása.

Roll-up
A nadrág feltűrt vagy felhajtogatott aljaszéle. A nadrággyártók néha mintás anyaggal bélelik az aljarészt, hogy az a felhajtáskor előtűnjön.

Római csíkok
Azonos szélességű csíkok erőteljes színekben fehérrel (pl. kék/fehér). Szélesebben, mint a nővércsíkok.

Római szandál
Lapos szandál, amelyet bőrszíjakkal erősítenek a lábhoz. Az autentikus változat bokáig ér, barna szíjakból áll, ahogyan azt a római katonák viselték.

Scratched used
Karmolt hatásúra koptatott.

Seamless
Varrat nélküli (angol szabás). Ilyenek a fehérneműdivatban az oldalvarrás nélküli vagy a nagyon lapos varrattal készített modellek, valamint a varrat nélküli melltartók kosara. Előnye, hogy a fehérnemű kontúrja ezáltal nem nyomódik át a felsőruházaton.

Seersucker
Sávos, kreppelt hatás a pamutszöveteken, amelyet különböző feszességű szövéssel vagy nátronlúgos kezeléssel hoznak létre.

Selyem
Állati eredetű végtelen szál a selyemhernyó gubójából. A szál nagyon könnyű és selymes, nagy szakítószilárdságú, jó hőkiegyenlítő, nedvszívó, antisztatikus, és finom fénye van. A kikészítéstől függően lehet fényérzékeny vagy izzadságra érzékeny, illetve jobban vagy kevésbé gyűrődő.

Semi-Hemd
Féling – a klasszikus city-ingeknél sportosabb fazonú ing, amelyet semi dressed Hemd elnevezéssel is illetnek.

Semitransparent
Félig átlátszó. Az öltözéken vagy a mintázatban nem átlátszó és átlátszó felületek váltakoznak.

Shape memory
Technó anyagminőség, amely nagyon gyűrött hatást mutat.

Sziporkázó effekt
Perlon vagy nejlon szálak, melyek keresztmetszetük folytán prizmaként hatnak, és nappali vagy mesterséges fényben erősen csillognak.

Szivarnadrág
Szűk, egyenes nadrág, általában hajtásokkal az övrésznél.

Szmokingnadrág
Oldalt paszománnyal díszített hosszúnadrág.

Szpenszer
Derékig érő, testet hangsúlyozó kabát. A népviseletet utánzó irányzatban (Trachten) is előszeretettel alkalmazzák.

Tailor made
Tailor angolul szabót jelent. A tradicionális szabászművészetre támaszkodó öltözékre használják. Ismert sartorial (olaszul szabó) néven is.

Tanga
Felszabott slip (bugyi), keskeny oldalrésszel, de normál hátrésszel.

Tank
Fehérneműnél használatos kifejezés, az ujjatlan férfi (nem atlétatrikóként használt) pólót nevezik így.

Tankini
Kétrészes fürdőruha hosszított felsőrésszel, amely topként is viselhető.

Tányérszoknya
Bő körszoknya, amely nevét kerek szabásáról kapta.

Tapered jeans
Olyan farmerszabás, amely a fenéknél lezser, alul pedig szűk. Répafazon új kiadásban, elsősorban férfiak számára.

Troyer
A vitorlás sportból átvett, durva kötésű pulóver cipzáras gallérral, amelyet általában félig nyitva, alatta gyakran inggel vagy pólóval viselnek.

Urbanwear
Összefoglaló kifejezés a fiatalok lezser, városias megjelenésére, amely a club és deszkás stílus trendjeit veszi át. Felnőttebb és tisztább, mint a streetwear és a skater stílus. Részben a hip-hop stílus is használja.

Used look
Használt, viseltes megjelenés, amelyet mesterséges antikolás hoz létre az alapanyagon a felület bolyhozásával vagy mosásával (pl. viselési nyomok a varratoknál, széleken és a ráncokon).

Used optika
A farmerdivatban használatos kifejezés. A modellek elhordottnak, elhasználtnak néznek ki, a széleken gyakran szabályosan szétfoszlanak.

Utility look
A praktikus munkaruházatra támaszkodó öltözék.

Velours (velúr)
Bolyhozott gyapjúanyag rövid bolyhokkal, általában száliránnyal. Fogása bársonyos. A nehéz, szálirány nélküli minőségeket flausch-nak nevezzük.

Velúrbőr
Bársonyos felületű bőr. A bőr belső oldala (húsoldal) csiszolt.

Velvet
A bársony angol neve, ami franciául velours. A kifejezést a láncbársonyra (valódi bársony) és a vetülékbársonyra (nem valódi bársony) alkalmazzák.

Velveton
Bársonyimitáció bolyhozott és csiszolt felülettel, amely optikájában a vadbőrre emlékeztet. Egyéb elnevezések barackbőr (peau de pêche), düftin (duvetine).

Vertikális kereskedelem
Saját márkával rendelkező kereskedők, akik a beszerzést és a logisztikát is maguk végzik, azaz nem hagyományosan a gyártóknál adják le az előrendeléseket. Ezáltal általában gyorsabbak és divatosabbak, mint a klasszikus szakkereskedelem.

Wedges
Magas sarkú női cipő, éksarokkal. A sarkak készülhetnek parafából vagy gyékényből.

Weekender
Nagyméretű kézitáska, amelyet kis utazótáskának is használnak, mivel pont annyi holmi elfér benne, amennyi egy hétvégére szükséges.

Weftloc
Kereszt- és hosszirányban is rugalmas, speciális kelme, amely jól formálja az alakot. Fehérnemű (elsősorban melltartók, fűzők ) készítésénél alkalmazzák.

Wellie (gumicsizma)
A wellington boot rövidítése – klasszikus, vízálló, térdig érő gumicsizma, amelyet a brit Duke of Wellington talált fel. A divatban ez az új kötelező darab a fesztivállátogatók számára.

Worker nadrág
Durva pamutanyagból készült nadrág a munkásnadrágok stílusában, sok rátett zsebbel (lásd még cargo nadrág).

Worker outfit
Munkaruházatra hasonlító lezser külső, bő, kényelmes szabással. Jellegzetességei a rátett, funkcionális zsebek és záródások, a patentok és a dupla steppelések.

X-vonal
Ez a sziluett a derekat hangsúlyozza, a fazon lefelé erősen bővül. A vállvonal eredeti arányaiban fut le vagy kiszélesedik.

Zsebkendő kockák
Zsebkendő méretű kockák, egyszínűen a szövet matt/fényes struktúrája által láthatóan vagy színesen világos alapon.

Zsinórházas behúzás
Belül behúzott, láthatatlan öv, amely a modell bőségét szabályozza.

Vélemény, hozzászólás?