Szépségápolás várandósság idején

Összegyűjtöttem néhány tippet, hogy ezeket kiküszöbölhessétek és valóban életetek (egyik) legszebb időszaka lehessen a várandósság!

Az egyik legfontosabb dolog, a megfelelő étrend-kiegészítő kiválasztása, mely tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, melyre mind a mamának, mind a pocakban növekvő babának szüksége van. Napjainkban a három legismertebb ilyen készítmény az Elevit, a Gravida és a Femibion. Anno én a Gravidát választottam, egyrészt mert nagyon bízom a Béres termékekben, másrészt mert sokaktól hallottam, hogy az Elevit például gyakran erős hányingert okoz – de ez teljesen egyedi, mindenki tapasztalja ki, hogy neki mi a jó.
Egy biztos, a terhesvitamint célszerű reggel néhány szem keksz vagy ropi elfogyasztása után bevenni, így elkerülhető az előbb említett mellékhatás. És ami még nagyon fontos; a vitamin szedése nem helyettesíti a változatos és egészséges táplálkozást!

A terhességi csíkok megjelenése minden kismama egyik első számú félelme, de könnyen megelőzhető és nem is kell több ezer Ft-os kencéket beszereznünk hozzá! Nagyon kérek mindenkit, hogy terhesség alatt felejtse el a „sima” alakformáló és stria elleni készítményeket, mert ezek koffeint és egyéb élénkítő anyagokat tartalmaznak és felszívódva árthatnak a babának!

Ami sokaknak nagyon bevált, az a DM saját márkás terméke, a Babylove terhességi csíkok elleni olaja (Babylove Mama Schwangerschaftsöl) és a Milupa terhességi csíkok elleni krémje.
A Milupát akkor használtam, amikor zuhanyzás után indultam is valahová és nem volt idő arra, hogy masszírozgassam, illetve várjak az olaj beszívódására. Kentem a pocakot, csípőt, combokat, melleket is. Jelentem, én csíkmentes maradtam, de a hangsúly a RENDSZERESSÉGEN van. Természetesen ez is alkati kérdés, aki eleve laza bőrt örökölt, ott sajnos semmilyen csodaszer nem használ, de akkor is sokat tehetünk magunkért a bőr rendszeres ápolásával, a jól megválasztott étrenddel és egy kis mozgással.
Fontos megjegyeznem, hogy a terhességi csíkok nem a várandósság alatt felszedett kilókkal egyenesen arányosan jelennek meg!

A hajunk is megsínyli a hormonális változásokat. Bár van, akinél a terhesvitamin „mellékhatása” a gyönyörű, fénylő hajkorona, a legtöbben inkább a haj túlzott zsírosodásáról vagy éppen szárazságáról panaszkodnak, a haj elveszítheti fényét, így a várandósság alatt rettegett hajfestés szükségessé válik.

A hajunk is megsínyli a hormonális változásokat. Bár van, akinél a terhesvitamin „mellékhatása” a gyönyörű, fénylő hajkorona, a legtöbben inkább a haj túlzott zsírosodásáról vagy éppen szárazságáról panaszkodnak, a haj elveszítheti fényét, így a várandósság alatt rettegett hajfestés szükségessé válik.
A nőgyógyászok, védőnők gyakran totálisan tiltják a hajfestést ezalatt a 9 hónap alatt, nos én nem szeretnék állást foglalni a témában, senkit nem akarok sem le- sem rábeszélni! Sokan valóban elkerülik a haj színezését a terhesség egész ideje alatt, de ma több orvos – szakértő van, aki már nem látja olyan borúsan ezt a helyzetet és állítják, hogy az első trimeszter letelte után már nem veszélyes a hajfestés.
Nekem fekete hajam volt a várandósságom alatt (is) és tudjuk, hogy a fekete hajfesték tartalmazza a legtöbb méreganyagot. Figyelembe véve, hogy mint minden más, amit magunkra kenünk, felszívódik és bekerül a véráramba, középidőben, egyszer festettem hajat.

Ne felejtsük el, hogy ma már kiváló természetes alapanyagú hajfestékek is vannak a piacon! Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd ki fodrász tanácsát és bízd rá magad!
Szülés után aztán újabb problémával kell szembesülni, ez a csomókban hulló haj – nem kell megijedni, nem fog senki megkopaszodni! Elmúlik! Érdemes azonban a terhesvitamint szülés után még pár hónapig szedni, amíg a kismama teljesen felépül és újra erőre kap (ez az időszak amúgy sem a pihenésről szól, úgyhogy mindenképp jól jön egy kis extra vitamin! 😉

Az arcbőrünkön is észlelhetünk nem kívánt változásokat, ilyen a száraz, húzódó bőr, vagy a pattanások, pigmentfoltok jelentkezése. Fontos, hogy használjunk (megváltozott) bőrtípusunknak megfelelő nappali – és éjszakai krémet, illetve fényvédőt! Érdemes gyengédebb, érzékeny bőrre való kozmetikumokra váltani.
Sminkeljünk nyugodtan, nagyon ajánlom az Alverde natúr kozmetikumait (nem csak kismamáknak)!

Gyakori probléma még a láb vizesedése, dagadása, elnehezülése,mivel a szervezet ilyenkor jobban megköti a vizet. Ezt megelőzendő, ne végezzünk megterhelő fizikai munkát várandósan – nekem speciel összesen egyszer dagadt be a lábam, amikor tapétáztam 34 hetes kismamaként 😀 Ha lehetőség van rá, polcoljuk fel lábainkat, fürdés közben/után pedig masszírozzuk át a bokát és környékét!

Szerző:
http://www.blogger.com/profile/11799121839528486875

Vélemény, hozzászólás?