Ne a kilókkal foglalkozz, hanem a testzsír-százalékoddal!

Tesztzsír

 Na jó, de azt hogy lehet megmérni?

A testzsír-százalék fontosabb mérőszáma a fogyásnak, mint a kilók, hiszen ha izomból fogyunk, az nem túl szerencsés. De vajon hogy lehet ezt mérni?

Testösszetétel-mérés speciális eszközzel
Testösszetétel-mérés speciális eszközzel

Neked is mondták már, hogy nem a kilóid számítanak, hanem a testzsírszázalékod? Viszont fogalmad sincs, hogyan értelmezd az értékeidet? Nem tudod, hogy kellene mérni, mi számít soknak vagy éppen kevésnek és arról sem tudsz túl sokat, hogy miért is olyan fontos ez az egész? Itt a segítség!

Régóta ismert tény, hogy a testsúly mellett a testösszetétel mérésére is nagy hangsúlyt kell fektetni egy életmódváltás során. Ez azért nagyon fontos, mert csupán a testsúly változásából, vagy éppen stagnálásából nem lehet reálisan megállapítani, hogy valóban történt/történik-e érdemi változás. Lehet, hogy a súly csak azért nő vagy éppen stagnál, mert miközben a testzsír csökkenni kezdett, az izomtömeg fokozatos nő. Sem a testsúly, sem a BMI érték nem mutatja meg a különbséget, ezért ha csak a súlyodra koncentrálsz, könnyen előfordulhat, hogy téves következtetéseket vonsz le, melyek egy rossz, egészségtelen módszer folytatására is ösztönözhetnek, így sokszor akár tovább súlyosbíthatják az eredeti állapotot.
Mennyi a normális testzsírszázalék?

A testzsírnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a szervezet jól, egészségesen, kiegyensúlyozottan működjön. Már az is elég, ha csak a zsírban oldódó vitaminokat említem, de sok más létfontosságú funkciója is van a testzsírnak a szervezetben. Éppen ezért az sem jó, ha ez az érték túl alacsony. A létfontosságú, minimális testzsírszázalék szint nőknél 10-15%, férfiaknál pedig 5-8%. (A nőknek az ösztrogén miatt magasabb.)

Test formálás

Azonban az, hogy a fenti értékek a létfontosságú minimum értékek, nem jelenti azt, hogy fennállásuk esetén egészségesek vagyunk. Testépítők rengeteg edzés és speciális (szélsőséges, versenyre felkészítős) diéták árán érik el ezt a tartományt, de annak, aki nem versenyzik, valójában semmi szüksége arra, hogy a testzsírszázaléka ilyen alacsony legyen.

Egy normál testalkatú nő testzsírszázaléka 21-36% között mozog (életkor függvénye is), ez férfiak esetében 8-25%. Enyhe elhízásról nők esetében 33% – 40%, férfiaknál pedig 20-30%-os testzsírszázalék esetében lehet beszélni, az e fölötti értékek pedig már kóros elhízásnak tekinthetők. Ebben az esetben orvosi kivizsgálásra, és teljes életmódváltásra van szükség, szakképzett edző és dietetikus segítségével. A fenti százalékos értékekről tudni kell, hogy a használt mérőeszköz függvényében változhatnak, úgyhogy mindig azokat a sávokat vegyük figyelembe, amit az általunk használt mérőeszköz alkalmaz.

Szerző: Suri Andi edző

Vélemény, hozzászólás?